Doprava zdarma

Je spánek vedle mobilního telefonu nebezpečný?

Smartphony se staly nedílnou součástí našich životů. Neustále je máme u sebe a používáme je k různým účelům, včetně zábavy, práce nebo komunikace. Někteří z nás si však smartphony berou do postele i před spaním. Je to však dobrý nápad?

Modré světlo z obrazovky smartphonu narušuje spánkový cyklus

Smartphony vyzařují modré světlo, které má podobné účinky jako denní světlo. Modré světlo snižuje produkci melatoninu, hormonu, který reguluje spánkový cyklus. To znamená, že pokud si před spaním například díváte film na smartphonu, může vám to ztížit usínání a způsobit, že se budete v noci častěji budit.

Interaktivní povaha smartphonů nás může rozptylovat

Kromě modrého světla může být problémem i interaktivní povaha smartphonů. Když se díváme na obrazovku smartphonu, náš mozek je neustále ve střehu a připravený k akci. To může ztížit relaxaci a usínání.

Spánek se smartfonem může mít negativní dopad na naše zdraví

Nedostatek spánku může vést k různým zdravotním problémům, jako jsou například únava, obezita, vysoký krevní tlak, deprese nebo úzkost. Spánek se smartfonem může zvýšit riziko těchto problémů.

Závěr

Spánek se smartfonem může být tedy pro naše zdraví opravdu škodlivý. Pokud chcete zlepšit kvalitu svého spánku a vyhnou se zdravotním problémům, doporučujeme vám, abyste si smartphon před spaním odložili alespoň na dvě hodiny.

Zdravý spánek je důležitý pro naše celkové zdraví a pohodu. Zlepšuje koncentraci, zvyšuje produktivitu a snižuje riziko úrazu.

Některé smartphony jsou vybaveny funkcemi, které pomáhají zlepšit kvalitu spánku. Například funkce filtr modrého světla může pomoci snížit množství modrého světla, které obrazovka vydává. Funkce budík s postupným zobudením vám zase může pomoci probudit se přirozenějším způsobem.

Pokud chcete zlepšit kvalitu svého spánku, můžete vyzkoušet následující tipy:

  • Vytvořte si pravidelný spánkový režim a dodržujte ho i o víkendech.
  • Vyhýbejte se kofeinu a alkoholu před spaním.
  • Vytvořte si ve své ložnici příjemnou atmosféru, například s tlmeným světlem a relaxační hudbou.
  • Pokud máte problémy se spánkem, poraďte se s lékařem.