Doprava zdarma

Jak vybrat správný rošt do postele?

I rošt do postele činí postel oblíbeným místem. Můžeme si koupit jakoukoli drahou postel nebo matraci, ale pokud k nim nevybereme vhodný rošt, nebudeme si moci plně užívat vlastnosti postele nebo matrace.

Základní rozdělení roštů do postele

Existuje mnoho druhů roštů, nejjednodušší rozdělení je pružní - lamelové a pevné - dřevěné rošty.

Lamelové rošty do postele patří k středně drahým roštům. Mají vynikající vlastnosti, které vyplývají z materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Lamelové rošty jsou nejčastěji vyráběny z překližky březového dřeva. Tento druh dřeva je velmi ohebný, což je jedna z nejdůležitějších vlastností a zároveň výhod lamelového roštu. To zajišťuje, že se jednotlivé lamely přizpůsobí páteři spícího. Pružné lamelové rošty mají také výhodu, že jsou obvykle nastavitelné. Lamelové rošty se díky své ohebnosti hodí k nižším matracím bez pružin nebo k tvrdým matracím, ale dobře sedí i na všech ostatních typech matrací.

Dřevěné nebo pevné rošty do postele patří k roštům, které jsou vhodné především pro mladší lidi. Je to hlavně z důvodu, že dřevěný rošt se skládá z pevných desek, které nejsou pružné. Proto jsou tyto rošty ideální pro ty, kteří ještě rostou a jejich páteř se vyvíjí. Dospělým může latkový rošt dokonce i uškodit, protože latky se nebudou umět správně přizpůsobit páteři. Latové rošty jsou ideální volbou k pružinovým a vysokým matracím. Výhodou těchto roštů je také to, že jsou srolovatelné a jejich přesun není náročný. Zároveň zabírají v srolovaném stavu velmi málo místa.

Nezastupitelné rošty do postele

Při roštech do postele je také důležitý počet lamel v rámu roštu. Platí, že čím vyšší je počet lamel, tím komfortnější spánek můžete očekávat. Ideální je počet 28 lamel a více. Rošty s nižším počtem lamel nemusí zajistit správné držení těla během spánku, pokud jsou mezery mezi jednotlivými lamelami příliš velké, hrozí i deformace matrace. U pevných dřevěných roštů je zase důležitý rozestup jednotlivých desek. Optimální vzdálenost mezi deskami je 4 cm. Je to důležité nejen pro zachování správných vlastností postele, matrace a roštu, ale i pro zdraví - správný rozestup desek zajistí dobré odvětrávání matrace.