Doprava zdarma

Jak funguje frézování dřeva a co to znamená?

Fréza je nástroj, který vytváří kusy nábytku ze dřeva. Fréza dokáže vytvářet nejrůznější řezy a tvary na povrchu dřeva, ale i plastů a kovů. Fréza je velmi přesný nástroj a práce s ní vyžaduje trpělivost a soustředění. Každá fréza se dodává s různě tvarovanými bity. Frézovací bit je nástroj připevněný na konci frézy. Různé tvary umožňují vytvářet na povrchu materiálu specifické řezné vzory. 

Z jakých kroků se skládá proces přípravy?

Nejprve je třeba mít připravený materiál. Například dřevo by mělo být suché. Existují různé druhy dřeva, z nichž každý má jiné vlastnosti. Nabízíme výrobky z dubu, buku a borovice. Pak je důležité vytvořit konkrétní návrh, včetně vzorů a detailů.

Po schválení návrhu vybereme vhodnou frézu. Existuje několik typů fréz.

  • hrubovací fréza - ideální pro hrubou fázi, například pro odstranění silných vrstev dřeva,
  • rotační fréza - tato fréza má vřeteno ve svislé poloze, což umožňuje provádět přímé řezy nebo drážky v povrchu dřeva,
  • kopírovací fréza - umožňuje kopírovat stávající tvary a vzory na povrchu dřeva,
  • naklápěcí frézka - má frézovací hlavy, které lze naklápět pod úhlem,
  • fréza na hrany - tato fréza se používá k tvarování hran dřeva,
  • spirálová fréza - její hrany umožňují efektivní výběr materiálu a odstranění odpadu při frézování.

Co dál s masivním dřevem?

Po výběru vhodného frézovacího stroje následuje dokončování a přidávání finálních úprav. Tento krok umožňuje řemeslníkům dodat frézovanému povrchu hloubku a strukturu, čímž se zvýrazní jeho jedinečnost a krása. Tímto způsobem vzniká mnoho krásných kusů masivního nábytku, například manželské postele. Podobné výrobky najdete také na našich webových stránkách, například v sekci nočních stolků, dřevěných komod nebo postelí.

Na konci procesu je důležité frézovaný povrch ošetřit, aby byl chráněn. Použití kvalitních ochranných laků a dalších výrobků pomáhá zachovat vlastnosti i vzhled dřeva.